A fenti idézetnek semmi köze Antall Józsefhez, azt Szíjjártó Péter és Süveges Gergő egymást felülmúlva alkották meg a Ma Reggel műsorában. 

Amiről pedig szó lesz, az országgyűlési választások első komoly – és sokak számára teljesíthetetlen - erőpróbája, az ajánlószelvények összegyűjtése. Egyéni jelöltenként 750 darab, azt mondhatnánk erre, hogy aki ennyit nem képes beszerezni egy negyven-ötvenezres választókerületben, az ne akarjon parlamenti képviselő lenni, sőt bujdosson el örökre. A képlet azonban nem ilyen egyszerű. Egyéni mandátumot szerezni három pártnak van esélye, az egyiknek például mindjárt 176-ot, a másik kettő ebbe még beleszólhat, de a többiek nem. Bokros Lajos ide, Zöld New Deal oda, az esélyük 0 azaz nulla, azért ezt jó tisztázni. Ettől persze még pezsgőzhetnek április 25-én, hiszen a bejutásnak ez nem feltétele.

A kopogtatócédulás rendszer rossz és teljesen felesleges. A Fidesz célja kétmillió darab összegyűjtése. Komoly feladat, de meglehet. És akkor mi van? A rosszabb kerületekben csak a szükséges tízszeresét, a jobbakban a húszszorosát szerzik. Ezzel alapvetően nincs baj, hiszen aki napi hat órás dózisban kap HírTV-t, akkor sem adná másnak, ha az egy haldokló utolsó kívánsága lenne.

A kisebb pártok persze a demokratikus verseny akadályozását látják ebben. Őket is meg lehet érteni, hiszen megfelelő számú önkéntes, kellőképpen kiépített infrastruktúra, adatbázisok (mármint azok nem, hiszen nem léteznek), és főleg pénz (ja, az sem, mert az egymilliós keretből nem jut arra, hogy fizessenek az ajánlószelvény-gyűjtőknek) nélkül ez nagyon komoly feladat. Az MDF-nek például már 2006-ban is vért kellett izzadnia, és most sem lennék a helyükben.

A cédulákat lopják, hamisítják, fénymásolják, árverezik, kannásborra cserélik. Már az is felfoghatatlan, hogy egy borítékban postázzák a választó minden személyes adatával, így csak egy hamis aláírás kell a látszólag érvényes szelvény elkészítéséhez, azt meg úgysem lehet ellenőrizni. Ez így túl nagy kísértés és szinte visszaélésekért kiált.

Az egész úgy bűzlik ahogy van, és túl nagy macera ahhoz képest, ami a célja,  nevezetesen, hogy megmentsen minket a 43 SZDSZ utódszervezet indulásától.

Megoldás lehetne a brit rendszerhez hasonlóan kaució befizetése, ami egy akkora összeg lenne, hogy ne akadályozhassa meg a jelöltek indulási szándékát, de a teljesen komolytalan érdeklődőket elbizonytalanítsa.

Másik lehetőségként már korábban felmerült az interneten történő ajánlás. Eszerint mindenki rendelkezne egy egyéni azonosítóval, és három kattintással ajánlhatna valakit. Ez elég korrekt és rengeteget lehetne vele spórolni, csak soha nem fog megvalósulni. Azért nem, amiért a franciák kijutottak a foci VB-re. Nincs videóbíró, mert a FIFA alapelve, hogy a világ minden pályáján azonos technikai feltételeknek kell lenniük. Ez szépen hangzik, de újfent problémás. Krasznokvajdán például biztosan nincs a partjelzőnek rádiós összeköttetése a bíróval, ahogy internete sincs a lakosság 100 százalékának, szóval megette az egészet a fene.

Marad a kopogtatócédulás cirkusz. Mármint akkor, ha a következő kormánynak nem jut eszébe, hogy csináljon vele valamit. Meglátjuk, de szerintem nem most hozott ilyet utoljára a postás.

A bejegyzés trackback címe:

https://valassz.blog.hu/api/trackback/id/tr21759127

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mindkét eredményt megérdemelné 2010.02.15. 17:41:23

Sajnos nem tudok nem egyetérteni Gaál Csaba vg.hu-n az MDF belvillongások kapcsán megjelent jegyzetének summájával: Akármi lesz a vége, a Magyar Demokrata Fórum története senkit sem tölthet el majd büszkeséggel. Meghirdetett elvei oly gyakran kerültek...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.02.15. 17:42:33

Kivételesen ezt az interjút láttam. Szijjártó gyomorforgató volt.

Tannhäuser 2010.02.16. 21:50:52

Vannak országok, ahol nincs jelölés, -például az Egyesült Államokban-, ott viszont az önjelölteknek nincs semmi esélyük.
A világon összesen 10 fajta ajánlási rendszer van. Németországban például a miénkhez hasonló a szisztéma, azzal a könnyítéssel, hogy azon párt jelöltjeinek, akik legalább két ciklus óta a képviselőházban vannak, nem kell összegyűjteniük a szelvényeket.

Franciaországban a jelölés feltétele egy igen magas kaució: ha a jelölt nem ér el a voksoláson legalább 3 százalékot, elúszik a pénze. Angliában pedig csak a pártok állíthatnak jelöltet.

Viszont ha a Fidesz kormányra kerül, akkor inkább a jelenlegi rendszer befagyasztása és az ajánló szelvények számának emelése állna hatalomtechnikailag érdekében.
süti beállítások módosítása